Ivan Trojan dostal k šedesátinám Žáby a cenu filmového festivalu ve Varech

Ivan Trojan dostal k šedesátinám divadelní hru (zdroj: ČT24)

Ivan Trojan hraje rekvizitáře, jehož jedinou láskou je film a divadlo. Komedii Žáby pro jediného herce k letošnímu Trojanovu životnímu jubileu napsal režisér a dramatik Petr Zelenka. Žáby uvede Trojan mimo jiné na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde převezme cenu za mimořádný přínos české kinematografii.

Bez herců se film obejde, ale bez rekvizit nenatočíte nic, tvrdí rekvizitář – nebo jak sám říká „rekvík“ v podání Ivana Trojana během přednášky o své profesi. Za největšího nepřítele považuje herce.

Petr Zelenka vytvořil postavu muže, který natolik miluje svoji profesi, že žije ve svých snech a skutečný život mu uniká mezi prsty. „Je to mnohdy až naivní, ale ta naivita je upřímná,“ podotýká Ivan Trojan, který hru musí „utáhnout“ sám. Rekvizitář je jedinou postavou.

Spolupráce Trojana s dramatikem a režisérem Zelenkou je letitá. Herec účinkoval už v pěti jeho divadelních kusech: od Příběhů obyčejného šílenství přes příběh vynálezce, který sestrojil nový hudební nástroj, Teremin či krizi padesátníka Fifty až po aktuální Žáby.

Raději má věci než lidi

„Je to i příběh člověka, který zjišťuje, že má silnější vztah k věcem než k lidem,“ prozrazuje Trojan. Hlavní hrdina se ani neváhá finančně zruinovat pro podle něj nejslavnější filmovou rekvizitu, kterou jsou sáňky z filmu Občan Kane.

Na první pohled žije schovaný ve skladu rekvizit šťastný život, i jeho ale nakonec doběhne osud všech ztroskotanců. „Zjišťujete, že to je všechno třeba úplně jinak a že je velká otázka, jestli si můžete vážit toho, co jste za těch šedesát let v životě udělal,“ říká Trojan, který sám oslaví šedesátiny na konci letošního června. Především jsou Žáby ale poctou lidem u filmu a divadla, na které není tolik vidět.

Cena karlovarského festivalu

Komedii Žáby nastudoval Ivan Trojan pod hlavičkou vlastní agentury a plánuje ji hrát na mimopražských scénách. Premiéru měla hra na Trojanově domovské scéně, tedy v Dejvickém divadle. To oznámilo také jednu novinku – novým uměleckým šéfem se od příštího roku stane režisér Jiří Havelka. Vystřídá Martina Myšičku, který chce opět více hrát.

Žáby uvidí mimo jiné diváci Karlovarského městského divadla. Ivan Trojan tam Žáby bude hrát v rámci doprovodného programu filmového festivalu, který se uskuteční na přelomu června a července. Trojan na něm obdrží Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii. 

Události: Ivan Trojan převezme na filmovém festivalu v Karlových Varech ocenění za výjimečný přínos české kinematografii (zdroj: ČT24)