Stránky České tiskové kanceláře napadli hackeři, útokem se zabývá kontrarozvědka

Zpravodajský web České noviny, který provozuje Česká tisková kancelář (ČTK), napadli hackeři. Ti zveřejnili na stránkách dva smyšlené texty. Falešné informace hovořily například o tom, že Bezpečnostní informační služba (BIS) měla zmařit pokus o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho. Podle Deníku N se hackerským útokem zabývá kontrarozvědka i další úřady.

České noviny provozované ČTK vydaly dopoledne dvě smyšlené zprávy. Útočníci zveřejnili falešné informace o tom, že Česko zabránilo atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho, který prý v Praze plánoval ukrajinský diplomat, a údajné mimořádné prohlášení ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) k témuž.

„ČTK upozorňuje, že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes (v úterý) dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem ‚BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho‘ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž,“ upozornila tisková kancelář.

Útok vyšetřují státní orgány, řekl mluvčí BIS

Dezinformace podle tiskové kanceláře útočníci zveřejnili i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. „ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala,“ dodala tisková kancelář.

Falešné zprávy dle Deníku N okamžitě odmítlo ministerstvo zahraničí i Bezpečnostní informační služba. „Jedná se o fake zprávu, která se nezakládá na pravdě. Jde o to, že stránky ČTK byly napadeny neznámým útočníkem. Vyšetřují to státní orgány,“ řekl Deníku N mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Podle mluvčí ČTK Martiny Vašíčkové tisková kancelář o útoku komunikuje s BIS, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost a policií. „Další informace zatím poskytovat nebudeme,“ dodala.

Jeden z pracovníků ČTK Deníku N řekl, že se jednalo o hackerský útok na web České noviny. Texty na něj dle pracovníka umístil „někdo zvenčí“. „Rozhodně to nebyla naše zpráva,“ dodal.