Poškozené vypovídaly v případu Cimického. Nebylo to jednoduché, řekla Hynková Vrbová

Události: Soud začal vyslýchat poškozené ženy v případu psychiatra Jana Cimického (zdroj: ČT24)

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 začal vyslýchat poškozené ženy. Hlavní líčení je kvůli ochraně jejich údajů neveřejné, po výpovědi však promluvila moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která v kauze figuruje jako poškozená. Cimický, který už dříve veškerá obvinění odmítl, se ze soudního jednání omluvil.

Soud v úterý začal vyslýchat poškozené ženy, všechny vypovídaly bez přítomnosti veřejnosti. Soudce Petr Novák na počátku hlavního líčení upozornil, že všem přiznal postavení zvlášť zranitelných obětí a zakázal zveřejnění jejich osobních údajů.

Se zveřejněním své identity souhlasila Hynková Vrbová, která se s Cimickým podle dřívějších informací před více než 20 lety setkala pracovně, nikoli jako pacientka.

„Je opravdu důležité, aby se na oběti sexuálního násilí začalo nahlížet jako na ty, kterým se má primárně věřit. Věřit, ne je zpochybňovat. Jestli něco říkají v nepravdě, tak se to prokáže. Ale pokud je od začátku začneme zpochybňovat, tak je zastavíme, zastavíme to, co chtějí říct,“ uvedla moderátorka ve vyjádření pro novináře po své výpovědi.

Moderátorka: Děláme to pro další generace

Výpověď před soudem pro ni byla náročná. „Není lehké jít zpátky do té doby, do té situace a znova to povídat. Popsala jsem, jak se to stalo, potom jsem dostala doplňující dotazy, kterých nebylo zrovna málo,“ popsala Hynková Vrbová svůj výslech.

Ze strany obhajoby prý zaznamenala snahu její výpověď zpochybnit. „Byla tam snaha mě nějak zpochybnit, ale my jsme si to vyjasnili a já jsem se zpochybnit nedala,“ uvedla moderátorka. O konfrontaci s Cimickým ani o jeho přítomnost u výslechu nestála, řekla.

Pro Hynkovou Vrbovou bylo podle jejích slov důležité i to, že jako poškozená nebyla v trestním řízení sama. „Děláme to nejen proto, aby agresoři věděli, že tohle jim neprojde, děláme to pro všechny oběti sexuálního násilí, aby věděly, že světlo tady je. A děláme to i pro další generace,“ dodala Hynková Vrbová.

„Klientky vypovídaly o tom, co se jim dělo. Myslím, že potvrdily to, co je psáno v obžalobě. Vypovídaly o tom, jaké následky, i po těch letech, jednání obžalovaného na jejich život mělo. Chci říct, že jsou velmi statečné,“ řekla po skončení dopolední části jednání právní zástupkyně některých poškozených Lucie Hrdá.

Psychiatr je obviněn z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění

Státní zástupkyně Martina Adámková viní šestasedmdesátiletého psychiatra z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, mělo k nim podle ní dojít mezi lety 1979 a 2019. Různá právní kvalifikace skutků souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Adámková pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

U soudu od počátku roku vypovídala řada svědků, většina z nich rovněž za zavřenými dveřmi. Veřejně vypovídal například bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Zdeněk Bašný. Ten uvedl, že odchod Cimického z léčebny souvisel s obtěžováním pacientek.

Soud vyslechl i lékařky a zdravotní sestry z centra duševního zdraví Modrá laguna, které Cimický po odchodu z Bohnic založil. Ženy uvedly, že o žádném obtěžování neslyšely ani se jim pacientky s ničím podobným nesvěřily.

Před veřejností také vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří o Cimickém zpracovali znalecký posudek. Psycholog minulý týden uvedl, že Cimický netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika jako například sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost.

Znalec z oboru psychiatrie vypovídal u soudu v lednu, podle něj má Cimický rysy narcistní poruchy osobnosti. Takový člověk podle znalce prosazuje své cíle na úkor ostatních.

Cimický obžalobu dlouhodobě popírá. U soudu při zahájení hlavního líčení odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Řekl, že jeho jednání bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta. Kritizoval také postup policie k jeho současným i bývalým pacientům, byl podle něj necitlivý.